Update Lyandra Cara

Eerder dit jaar is ons eigen paard Lyandra Cara aan Kissing-Spines geopereerd en zij is nu al weer helemaal terug op het niveau waar zij vóór de operatie was, maar … zonder pijn en met vol plezier aan het werk.

Echt super resultaten bij Emmeloord!

Complimenten en dank! Hierdoor krijgt deze prachtige merrie een verdiende 2e kans om haar kunnen te laten zien.

Wat is nu eigenlijk Kissing Spines?

Rugprobleem paard behandelen

Paarden kunnen last hebben van de rug, dit is een bekend fenomeen. Vaak kan dit worden verbeterd door ander management en rijtechniek. Soms kan een lokale behandeling door een dierenarts of therapeut verbetering geven. Indien de klachten echter aanhouden, is het verstandig om een uitgebreid onderzoek te laten doen. Dit kan inhouden het maken röntgenfoto’s, echografie en scintigrafie.

Kissing spines bij het paard

Röntgenfoto’s kunnen aanwijzingen geven voor zogenaamde Kissing spines. Er is sprake van kissing sipnes wanneer de wervels elkaar raken en irriteren.

Behandeling Kissing spines

Indien deze irritatie leidt tot ongemak bij het paard, dan zijn er verschillende mogelijkheden ter behandeling:

Rijtechnisch
Lang en laag rijden mogelijk in combinatie met pijnstillers.

Lokale therapie
Deze kan verschillen van lokale injecties met ontstekingsremmers tot shockwave en lasertherapie. Acupunctuur en chiropractie behoren ook tot de mogelijkheden.

Chirurgie Kissing spines

Mochten deze therapieën onvoldoende resultaat hebben, dan behoort de chirurgische benadering van kissingspines tot de mogelijkheden. Hierbij kan het “bandje” cq. ligament tussen de doornuitsteeksels gekliefd worden waardoor er meer ruimte zou komen en daardoor minder irritatie. Mocht er echter zo weinig ruimte zijn tussen de doornuitsteeksels en is er onrustig bot aanwezig dan is het verwijderen van één of meerdere doornuitsteeksels een  optie. De resultaten zijn verbluffend.

Artikel in Bit nummer 276.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *