Dubbeldikke PECH!

Soms heb je (na zorgvuldige keuringen en onderzoeken) dikke pech.
Bij ons nu dubbeldikke pech, Hint C en Lyandra Cara zijn voorlopig even uit de running, door noodzakelijke operaties.

Hint C (Biscayo x Concorde)
Na al een lange tijd te zoeken naar de oorzaak/blessure bij kreupelheid aan het rechter voorbeen van ons eigen Eventingpaard Hint C, is nu gebleken, bij nog een onderzoek via röntgenfoto’s en echo, dat zij een drukpijn tussen de sesambeenderen en de ligamentum annulare *) heeft. Pijnlijk!

GELUKKIG is dit probleem te verhelpen en er zal nu operatief (via een kijkoperatie) ruimte gemaakt worden, waardoor de drukpijn zal verdwijnen en na ongeveer 3 maanden revalidatie wij (als alles goed gaat) weer samen de eventingsport kunnen gaan bedrijven.

*) Ligamentum annulare; een vorm van bindweefsel dat een brug vormt over het gewricht dat een bot met bot verbindt, in dit geval aan achterzijde om de sesambeenderen heen)

Lyandra Cara (Hitmaker x Kennedy x Facet)
Ons eigen dressuurpaard is 1,5 jaar geleden, bij koop, volledig gekeurd en TOP bevonden. Na haar in 1,5 jaar in rust zadelmak gemaakt en opgeleid te hebben, ontstond er afgelopen maand tegenwerking in de training. Staken bij het voorwaartse commando en na het rijden bultjes onder het zadel op haar rug. Hier klopte iets niet!

Na heel goed kijken hoe Lyandra op diverse hulpen reageerde, ook aan de longe, zagen we dat zij ergens in haar rug last van had (pijn) en hebben we haar laten checken door röntgenfoto’s en echo. De schrik sloeg ons om het hart toen we op de foto’s tussen 2 ruggenwervels (net na de schoft) ‘KissingSpines’ *) zagen. Hoe was dit mogelijk, na 1,5 jaar geleden een TOP score bij de keuring?!! Want die foto’s zagen er echt helemaal goed uit en ‘KissingSpines’ is een bouw en geen aandoening.

Terugkijkend naar haar ontwikkeling in het afgelopen jaar, zagen we een zeer grote groei (die wij ook niet hadden verwacht) en een merrie die fantastisch gezond in haar lichaam zat.
Maar tijdens deze groei (ondanks minimale belasting en perfecte zorg) is op deze plek in haar rug ‘KissingSpines’ ontstaan (bouw door groei). En nu?

Dit kan GELUKKIG (ook omdat het maar op 1 plek zit) helemaal verholpen worden door een operatie (staand en onder plaatselijke verdoving) waarin er ruimte gemaakt zal worden tussen de betreffende 2 wervels en na ongeveer 3-4 maanden revalidatie de dressuurdraad weer vol opgepakt kan worden en training in de hoge sport weer mogelijk is.

*) KissingSpines: Bij een paard zit op elk wervellichaam in de rug een lang, verticaal doornvormig uitsteeksel (spinaaluitsteeksel), bestaande uit bot. Deze uitsteeksels staan normaal gesproken enkele millimeters uit elkaar. Komen deze uitsteeksels tegen elkaar, dan ontstaan er beschadiging en irritatie van het bot, dit noemen we ‘kissing spines’. Dit is een zeer pijnlijke situatie voor het paard.

Het was dus even flink schrikken, maar gelukkig kunnen beide paarden (als alles goed verloopt) straks weer fijn aan het werk met ons.

Zo blijkt maar weer dat het enorm belangrijk is om ‘naar je paard te luisteren en te kijken‘!
Wanneer een paard staakt, overmatig tegenwerkt, zomaar weg rent of uit het niets gevaarlijk steigert, wild met z’n staart slaat, etc. geeft het iets aan van ongenoegen of pijn. Meestal is het paard dan niet ‘stout’, maar is er iets wat hem niet lekker zit of wat echt pijn doet!

Morgen gaan Hint en Lyandra samen naar de kliniek in Emmeloord en gaan dit avontuur beiden beleven.

We houden u op de hoogte!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.