Zadelmak & afgericht

Het is goed om een jong paard stapsgewijs voor te bereiden op het dragen van een zadel/hoofdstel en daarna een ruiter. Een paard is een vluchtdier en zal het zeker angstig vinden wanneer het ineens van bovenaf benadert wordt.

Daarom is mijn werkwijze eerst een vertrouwensband met het paard op te bouwen (dit zal bij het ene paard sneller gaan dan bij het andere paard) en daarna, in rust en geduld, maar zeker wel duidelijk, stap voor stap, het paard te laten wennen aan steeds meer toeters en bellen om zijn lichaam en om hem heen. Zó zorg ik er voor dat het zadelmak maken in alle rust en kalmte verloopt en dat paniek- en vluchtreacties bij het paard zoveel mogelijk voorkomen worden. Ook zal het paard, voordat ik als ruiter op zijn rug zal gaan zitten, de teugelhulpen en commando’s al duidelijk kennen (aansturing op stem en hand).

Wanneer het paard het moment heeft bereikt om een ruiter op zijn rug te kunnen dragen, gebeurt dat ook in kleine rustige stappen, waardoor het paard in vertrouwen de ruiter eerder op zijn rug zal accepteren en zich zal overgeven aan de aansturing van de ruiter. Wanneer in rust opgestapt kan worden, begin ik met de africhting (been en teugel training), totdat het echte werk kan gaan beginnen.

Wat kan ik voor u doen

  • Voorbereiding op het zadelmak maken van jonge dressuur-, spring- en eventing paarden/pony’s
  • Zadelmak maken van jonge dressuur-, spring- en eventing paarden/pony’s
  • Africhten voor start training jonge dressuur-, spring- en eventing paarden/pony’s

De gewenste en vooraf afgesproken training van uw paard zal ik uitvoeren in Elst (Utr.) (centrum van het land), waar ik een mooie stalling kan bieden met de juiste verzorging. De paarden komen dagelijks buiten (naar wens) in paddock en/of weide, koppel of alleen. Ik heb de beschikking over alle faciliteiten; mooie ruime binnen rijbaan, fijne buiten rijbaan, stapmolen en longeerton.

Neemt u vrijblijvend contact met mij op, dan kunnen we samen kijken naar de gewenste oplossing voor uw paard(en)/pony(‘s).